Verkiezing 2021

‘Mijn ballen wegen 130 gram!!’

De slogan ‘Mijn ballen wegen 130 gram!!’ is verkozen tot de slechtste slogan van 2021. De leus van Benny’s Vleesservice versloeg de slogan ‘De lekkerste! borst voeding aan huis!’ van Cafetaria Borst en ‘I amlelo’, een vondst van de gemeente Almelo. De “winnaar” van de sloganverkiezing ontvangt binnenkort de Blauwe Tegel van platform SlechteSlogans.nl.

Het is voor de tiende maal dat de Verkiezing van de slechtste slogan plaatsvond. Van 1 tot en met 6 december 2021 konden mensen via sloganverkiezing.nl hun stem uitbrengen op de tien genomineerde slogans van de deskundige jury van slechteslogans.nl. In totaal brachten 4.388 stemmers 6.646 stemmen uit.

De volledige uitslag is als volgt:

PlekSloganAantal stemmen% stemmen
1Mijn ballen wegen 130 gram!! (Benny’s Vleesservice)1.54123,1
2De lekkerste! borst voeding aan huis! (Cafetaria Borst)1.32119,9
3I amlelo (Gemeente Almelo)1.20118,0
4“elk gaatje prutsen wi-j um d’r in” (Roes Verreiker Verhuur)6529,8
5Hocus Pocus GRAS Ik wou dat dat klassegras ALLEMAAL van MIJ was!!! (tuincentrum Vaarderhoogt)5067,6
6You maki miso happy (Happy Sushi)3655,9
7Justleasen, daar wil je toch voor kiezen?! (Justlease)3365,0
8Geniet van Duitse delicaflesse. (Warsteiner)2563,8
9Better, best, goets… (online warenhuis Goets)2363,5
10In de hoogste vers-snelling (online verswinkel Presikhaaf Connect)2323,4
 Totaal6.646100%

Dubieuze titel

Winnaar van een dubieuze titel of niet, Benny staat nog altijd volledig achter zijn vondst. “Bij een bouwbedrijf is de slogan ongepast, maar hij past heel goed bij mijn vleesgroothandel. Mijn gehaktballen wegen namelijk echt 130 gram.” Tijdens de verkiezing kreeg hij alleen maar leuke reacties. “Mensen vonden de slogan wel tricky vanwege de dubbelzinnigheid, maar vooral grappig. ‘Hee jij met je ballen!’, hoorde ik dan. Deze slogan past bij mij: what you see, is what you get. Ik houd wel van een grapje. Bovendien: je moet natuurlijk ook opvallen met een slogan.” Zelf vond hij de slogan van Warsteiner wel grappig. “Die is simpel en gewoon heel leuk. De slogan van Almelo was echt slecht.”

Andere genomineerden

De winnaar van dit jaar past in het rijtje met andere schunnige slogans die succesvol waren in eerdere sloganverkiezingen. “Toch was de lijst dit jaar niet heel schunnig”, merkt initiatiefnemer Christine Liebrecht op. “Al zijn de leuzen van Cafetaria Borst en Roes ook vatbaar voor een dubieuze uitleg.” De andere genomineerde leuzen speelden met uitdrukkingen (Better, Best Goets), gebruikten vreemd rijm (Justleasen, daar wil je toch voor kiezen?!) of bijzondere woordspelingen (You maki miso happy, Geniet van Duitse delicaflesse).

De tien slechtste slogans van 2021 in beeld

Het hout nooit op?

De bron van slechte slogans lijkt onuitputtelijk. In de tien jaar dat platform Slechte Slogans bestaat, zijn er bijna 2500 slogans binnengekomen. Iedereen kan een slechte slogan insturen van een Nederlands of Nederlandstalig bedrijf. Via e-mail en sociale media zenden mensen massaal slogans in die zij in het dagelijks leven tegenkomen op vrachtwagens en bestelbusjes, reclameborden, verpakkingen, affiches en in advertenties. Iedere werkdag verschijnt er een nieuwe inzending op de site slechteslogans.nl. Mede-initiatiefnemer Tefke van Dijk: “Over de inzendingen zeggen we vaak gekscherend tegen elkaar ‘Het hout nooit op!’, naar de slogan van een houthandel. Nu valt ons wel op dat de oogst aan ingestuurde slogans afgelopen coronajaar minder groot was dan voorgaande jaren. Logisch, want als je veel thuis moet blijven en weinig op straat komt, loop je minder slogans tegen het lijf.”

Eerdere winnaars