Jury 2014

De juryleden van 2014 waren:

Naam: Audrey Theunissen (juryvoorzitter)
Beroep: Medewerker Communicatie


Waarom ben je jurylid geworden? 
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met taal en tekst te maken heeft. Ook hou ik van een goede woordspeling en creatieve taalvondsten. Daarnaast vond ik de winnende slogan van 2012 juist leuk. Tijd voor de komst van een jury dus en daarin nam ik graag plaats.

Wanneer vind je een slogan ‘slecht’? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Sowieso vind ik taal- en spelfouten altijd heel gênant en ik knap af op lange, onduidelijke slogans waarvan je denkt ‘wát zeggen ze nou?’. Een slogan moet kort en krachtig zijn. Ook vind ik woordspelingen met een negatieve lading, zoals ‘Meat your partner’ altijd slecht. Je probeert je product juist aan te prijzen, dan is een negatieve associatie toch het laatste wat je wil?! Hetzelfde gebeurt met een slogan als ‘Zweten is fijn… Alleen als het je eigen druppels zijn..!’ Ieh!

Hema de worst musical ever of It’s de Cock that makes the manDie van onze Jan-Hein de Cock!

___________________________________________________________

Naam: Anouk Plantinga
Woonplaats: Warnsveld
Beroep: Zelfstandige in communicatie/copywriting


Waarom ben je jurylid geworden?
 Op taal is mijn bedrijf gebaseerd. Ik ben er dol op. Ik houd ontzettend van lezen, mooie taalvondsten, taalmissers en taalfoutjes uit teksten vissen. Met taal kun je een totaal nieuwe wereld creëren die voor iedereen verschillend is. En je kunt ermee uitdrukken wat er in je leeft. In mijn bedrijf help ik vooral ondernemers met het verbeteren en redigeren van tekst, het creëren van (web)teksten, bedrijfsnamen en slogans en ik schrijf artikelen en columns voor een krant.

Wanneer vind je een slogan ‘slecht’? Ik stoor me aan taalfouten en aan slogans waar zo over nagedacht is, dat het om de vorm gaat en niet om de inhoud en het gekunsteld overkomt. Heel erge ‘popie jopie slogans’ kan ik vaak ook niet waarderen.

Hema de worst musical ever of It’s de Cock that makes the manIt’s de Cock that makes the man vind ik erg saai, die van de Hema vind ik nog wel grappig. Ik moet zeggen dat ik ze allebei absoluut geen winnaars vind, als ik denk aan alle bagger die ik heb langs zien komen …

___________________________________________________________

Naam: Edith van de Sande
Woonplaats: Nijmegen
Beroep: Management assistent


Waarom ben je jurylid geworden?
 Ik zag de oproep voor Slechte Slogan-juryleden en dacht gelijk aan draaiende stoelen en rode knoppen. In de praktijk is het iets minder ‘glamourous’ maar wel heel leuk om bezig te zijn met taal. Om met Paulien Cornelissen te spreken: taal is zeg maar echt mijn ding.

Wanneer vind je een slogan ‘slecht’? Slogans met flauwe woordgrapjes en borstklopperij zorgen bij mij voor kromme tenen.

__________________________________________________________

Naam: Henk van de Scher
Woonplaats: Breda
Beroep: Hesjes-Magnaat


Waarom ben je jurylid geworden?
 Ik ben eigenaar van – in alle bescheidenheid – de grootste verzameling slechte slogans op busjes (1750+ slogans).

Wanneer vind je een slogan ‘slecht’? Als ie goed bedoeld is!

Hema de worst musical ever of It’s de Cock that makes the manEasy, It’s de Cock that makes the man!!

___________________________________________________________

Naam: Johan Koning
Woonplaats: Hengelo
Beroep: Freelance journalist & tekstspecialist


Waarom ben je jurylid geworden? 
Het is een tik van me om teksten te lezen en te kijken of ze overkomen zoals ze bedoeld waren. En zelf tik ik ook nog wel eens wat woordjes achter elkaar. Regelmatig stuitte ik op slogans en kreten die in mijn ogen niet klopten. Die zond ik dan braaf in naar Slechte Slogans. Als ‘frequent flyer’ vroeg Tefke met toen om dan ook maar in de jury plaats te nemen. Graag!

Wanneer vind je een slogan ‘slecht’? Ik vind dat een slogan vooral taalkundig moet kloppen. Ik hou erg van woordspelingen, maar merk dat anderen dat minder hebben. Een slechte slogan is in mijn ogen vooral een gevoel. Iets van: ‘Hier klopt iets niet’. Oh ja, en standaardslogans als ‘Uw partner in…’, daar gruw ik van.

Hema de worst musical ever of It’s de Cock that makes the manIk vind It’s de Cock that makes the man de slechtste van de twee. Op zich is het een leuke kreet, alleen vind ik die niet passen bij een (in mijn ogen) behoorlijk sjieke modezaak. De context klopt niet, hoewel De Cock het wel goed doorvoert in bijvoorbeeld de foto’s op de site. Vandaar dat ik – ondanks de verengelsing – de Hema-slogan veel beter vind passen.

___________________________________________________________

Naam: Marianne Starren
Woonplaats: Molenhoek
Beroep: Universitair Hoofddocent Internationale Bedrijfscommunicatie


Waarom ben je jurylid geworden?
 Als docent Internationale Bedrijfscommunicatie heb ik al heel wat ongetwijfeld echt slechte slogans ontworpen samen met mijn studenten (voor vakken als visuele metaforen en (vreemde)taalgebruik). Mijn ervaring is dat het verzinnen van een pakkende slogan in een vreemde taal bijna ondoenlijk is vanwege culturele en zeker ook talige subtiliteiten die zeer zeer gevoelig kunnen liggen in de reclame.

Wanneer vind je een slogan ‘slecht’? Als een slogan echt ordinair is (tieten, lullen enzovoort) of té flauw is à la ‘Niemand is beter dan X, behalve X’.

___________________________________________________________

Naam: Martijn Vet
Woonplaats: Nijmegen
Beroep: Tekstschrijver


Waarom ben je jurylid geworden?
 Als tekstschrijver ben ik de hele dag met taal bezig. Slogans afkraken is een stuk makkelijker dan ze zelf bedenken, vandaar.

Wanneer vind je een slogan ‘slecht’? Ik ben een groot liefhebber van middenstandspoëzie. Geen copywriter kan op tegen een lekker kneuterige, net niet rijmende slagzin die je in het hart raakt. Heel erg vind ik daarentegen die geforceerde woordspelingen waar dure reclamebureaus mee op de proppen durven te komen. ‘Ongekoe-ld lekker’, probeer dat eens tien keer achter elkaar uit je strot te krijgen. Brr!

Hema de worst musical ever of It’s de Cock that makes the manTja, ik vind ze allebei eigenlijk vrij sterk … Die van de Hema vind ik toch de minste. Die dus!

___________________________________________________________

Naam: Patrick Struijker Boudier
Woonplaats: Nijmegen
Beroep: Web/social media redacteur en -adviseur en muziekrecensent


Waarom ben je jurylid geworden? 
Met taal heb ik heel veel; niet alleen met de Nederlandse maar ook de Engelse (ja, ik ben Anglofiel). Ik heb de lerarenopleiding Nederlands gedaan, maar ben voor zover ik me kan herinneren altijd al bezig geweest met taal en communicatie, wat werkt en vooral wat niet werkt, wat goede teksten zijn en welke slecht. Ik ben erg gevoelig voor taal, slechte taal werkt op mijn zenuwen. Door jurylid te zijn hoop ik die slechtheid enigszins uit te kunnen bannen.

Wanneer vind je een slogan ‘slecht’? Grappig bedoelde woordspelingen die dat zelden zijn, krom rijm en het gebruik van Nederlands en Engels door elkaar… een goede slogan bedenken is een vak. En helaas beheerst niet iedereen dat.

Hema de worst musical ever of It’s de Cock that makes the manDie van de Hema valt in het niet bij It’s de Cock that makes the man. Brrr … slecht … en dubbelzinnig. Te slecht dubbelzinnig.

___________________________________________________________

Avatar_slechteslogansNaam: Barbara Schaap
Woonplaats: Gouda
Beroep: Voormalig communicatiemedewerker Koninklijke Bibliotheek, nu voltijds moeder
Waarom ben je jurylid geworden? Omdat ik graag lees en overal een mening over heb.
Wanneer vind je een slogan ‘slecht’?  Als hij taalkundig niet klopt, als er in één slogan twee talen voorkomen, als de slogan negatieve associaties oproept, als hij dertien-in-een-dozijn is of als mijn tenen er simpelweg krom van gaan staan.
Hema de worst musical ever of It’s de Cock that makes the manDe eerste, vanwege de combinatie van twee talen en de negatieve associatie.
___________________________________________________________
Woonplaats: Eindhoven
Beroep: Onderzoeker beginnende geletterdheid bij kleuters en taalcolumnist
___________________________________________________________