Verkiezing politieke slogan 2018

Vrij Beverwijk: Zo VRIJ! als een aardbei!

‘Zo VRIJ! als een aardbei!’

De slogan ‘Zo VRIJ! als een aardbei!’ is verkozen tot de slechtste politieke slogan van 2018. De leus van Kelly Uiterwijk voor haar partij VRIJ! Beverwijk versloeg de slogans ‘Minder belasting, meer bitterballen’ van VVD Delft en ‘Bedankt dat je naar me omcake’ van ChristenUnie Zwolle. De “winnaar” van de sloganverkiezing ontvangt binnenkort het Rode Potlood van platform SlechteSlogans.nl.

Het is voor de tweede maal dat we de Verkiezing van de slechtste politieke slogan organiseerden. Van 15 tot en met 19 maart konden mensen op deze site hun stem uitbrengen op de tien genomineerde slogans van de deskundige jury van slechteslogans.nl. In totaal brachten een recordaantal van 9.450 stemmers maar liefst 16.675 stemmen uit. Opvallend is dat de drie slechtste slogans allemaal iets te maken hebben met eten (aardbei, bitterballen en cake).

Lees het verslag van de uitreiking van Het Rode Potlood in Beverwijk >>

 

Volledige uitslag

Slogan Aantal stemmen % stemmen
  1. Zo VRIJ! als een aardbei! (VRIJ! Beverwijk) 3280 19,7%
  2. Minder belasting. Meer bitterballen! (VVD Delft) 2408 14,4%
  3. Bedankt dat je naar me omcake (CU Zwolle) 2142 12,8%
  4. Ga met D66 in (de)bad! (D66 Den Helder eo) 1928 11,6%
  5. Relax, kies Toine en betaal minder Tax! (Toine Aarts, Forum 040) 1761 10,6%
  6. Omdat u goed groenbeheer belangrijker vindt dan

      theatervoorstellingen (SGP Zaltbommel)

1303  

7,8%

  7. Voel de liberaal in je (VVD Woerden/JOVD) 1209 7,3%
  8. Lekker door rijden (VVD Nijmegen) 1015 6,1%
  9. voor Elkaar en Morgen (CDA Veere) 885 5,3%
10. Niet kwatsen maar doen (Voor Tilburg) 744 4,5%
16.675 100%

 

De tien slogans in beeld

Arie de Aardbei

Winnaar Kelly Uiterwijk van VRIJ! Beverwijk is zeer in haar nopjes met de prijs. Tijdens de verkiezingstijd heeft ze de nominatie dan ook flink gepromoot via de website en sociale media en liet weten dat zowel zijzelf als mascotte Arie de Aardbei “erg blij zijn met de nominatie”. Arie de Aardbei is de knuffel die tijdens campagnetijd op reis ging door Beverwijk en Wijk aan zee. Met verhalen over de mascotte stipt de partij op de website onderwerpen aan die zij belangrijk vindt in de gemeente, zoals de zorg en het seniorenbeleid.

Beverwijk en aardbeien

Waar komt de leus ‘Zo VRIJ! als een aardbei’ vandaan? Voor buitenstaanders is de fruitige slogan wellicht vrij onbegrijpelijk, maar van oudsher worden Beverwijkers ook wel ‘aardbeien’ genoemd. Dat komt door de vruchtbare grond die in de negentiende eeuw ontstond na drooglegging van de Wijkermeerpolder dat een goede voedingsbodem bleek voor de teelt van aardbeien. Aangezien VRIJ! Beverwijk staat voor de liefde voor Beverwijk, op zoek is naar verbinding in de Beverwijkse politiek en zich wil inzetten voor de gewone Beverwijker, past de slogan ‘Zo VRIJ! als een aardbei’ volgens de partij goed bij deze filosofie.

CDA Maasgouw

Koen moet je doen!

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 won Koen Hawinkels van CDA Maasgouw met zijn slogan ‘Koen moet je doen!’. Met bijna een kwart van de stemmen (24%) won Hawinkels het van de slogans Stem op een goede Peer. Daar plukt Uden vruchten van (René Peerenboom, VVD-Leefbaar Uden, 16%) en Wij willen meer kunstgras voor onze hockeyers – Stem VVD! Omdat het beter moet! (VVD Nunspeet, 13%).

Voorkeursstemmen

De politieke sloganverkiezing heeft Hawinkels geen windeieren gelegd: hij kwam in 2014 met voorkeursstemmen in de plaatselijke gemeenteraad. Ook dit jaar was Hawinkels weer verkiesbaar. Met plaats 6 op de lijst is hij twee plaatsen gestegen ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. En hij is zijn slogan trouw gebleven: op zijn afbeelding prijkt wederom de leus ‘Koen moet je doen’. Het hangt nu af van de coalitievorming of hij in de raad komt. De kersverse partij Vrij! Beverwijk heeft in ieder geval twee zetels bemachtigd en Kelly Uiterwijk mag dus in de raad plaatsnemen.

Lees het verslag van de uitreiking aan Koen >>

Check hier de volledige uitslag van 2014 >>

 

Meer weten?

Meer weten over de (jaar)verkiezingen van slechte slogans? Neem contact op via info@sloganverkiezing.nl.