De ontvangst in Blokker is uiterst hartelijk. Vincent Steenman en zijn vrouw hebben speciaal gebak in huis gehaald voor de heuglijke gebeurtenis. Ook dochterlief (11) en een vriendinnetje schuiven aan. Ze zijn benieuwd naar de organisatoren van de sloganverkiezing en hebben van tevoren allerlei vragen bedacht, van ‘hoe is het allemaal begonnen?’ tot ‘hoeveel stemmen heeft papa precies gekregen?’ Niemand in huize Steenman had verwacht dat het zo’n vaart kon lopen met een eenvoudige advertentie.
Het avontuur begon voor Vincent Steenman al in februari, toen zijn advertentie net was verschenen in het plaatselijke carnavalsblaadje de Blockenier. Een vriend stuurde hem op een gegeven moment een berichtje met de boodschap dat hij al 2200 likes had op Facebook. “Terwijl ik niet eens op Facebook zit”, zegt Vincent lachend. “De Blockenier verschijnt alleen hier in het dorp Blokker maar blijkbaar heeft iemand een foto van de advertentie online gezet. Vervolgens is hij ingestuurd als slechte slogan.”
Telefoon roodgloeiend
Dat verhaal kreeg nog een flink staartje, want bij de jaarverkiezing rolde de humoristisch bedoelde reclameslogan als ‘winnaar’ uit de bus. Vanaf dat moment stond de telefoon roodgloeiend bij het heibedrijf. “Op de dag van de bekendmaking ben ik vanaf zes uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds in de weer geweest met telefoontjes van alle media. Ook Marco Kleijer van de eierhandel, die met zeven stemmen verschil op de tweede plaats is geëindigd, belde om me te feliciteren. Dat vond ik heel leuk van hem.”
De kinderen vonden het wel mooi dat papa zoveel op de radio en televisie kwam. “Mijn dochter wilde mijn Skype-gesprek bij RTL Late Night in de klas laten zien. Toen hebben we de juf gezegd dat ze er eerst maar even zelf naar het fragment moest kijken. Daarna heeft ze besloten het niet in de klas te laten zien.” Lachend: “Dat stukje voorlichting kan nog wel even wachten.”
Gebodypainte vrouwen
Dat een advertentie in een plaatselijk blaadje zoveel landelijke aandacht kreeg, was wel een mooie aanleiding om met de kinderen het gesprek aan te gaan over de werking van sociale media. “Met zo’n advertentie is het niet erg, maar als het om naaktfoto’s gaat is het een heel ander verhaal.” Vincent benadrukt dat mensen wel de context van de advertentie moeten zien. Hij pakt het carnavalsblad erbij en laat de advertentie van dorpsgenoot Koedooder B.V. zien. “Zij hebben al jaren dergelijke advertenties met carnaval en lopen op beurzen rond met gebodypainte vrouwen. Daar heb ik nog nooit iemand over gehoord.”
Heibedrijf Steenman bestaat nu zeven jaar. Vincent maakte zelf zijn eigen heimachine en combineerde daarmee naar eigen zeggen de pluspunten van verschillende machines waar hij eerder mee werkte. Hij heeft patent op een uniek onderdeel van zijn machine. Werk vindt hij vooral in Volendam, een plaats die volgens hem volledig verzakt. “Zelfs voor de terrassen moet je daar heien. De zaken lopen goed en mensen zijn tevreden over mijn werk. Zonder plaatje klopt de slogan gewoon. Bij mij gaat altijd iedere paal erin. Anders begin ik niet aan de klus.”
Toch gaat dit verhaal niet helemaal op, blijkt later. “Laatst moesten er ergens vier palen de grond in. Twee zaten al snel op dertien meter diepte, maar de andere twee kwamen niet verder dan tweeënhalve meter. Bleek daar ooit beton te zijn gestort, en niemand wist daarvan.” Overigens bestaat het wielrennerspak uit de advertentie ook niet echt, de afbeelding is gemaakt met Photoshop. Vincent heeft zelf wel een wielrennerspak met zijn bedrijfsnaam, voor het mountainbiken. Daar is ook het idee ontstaan voor de advertentie.
Vincent vindt het leuk dat hij daarmee de jaarverkiezing heeft gewonnen. De Blauwe Tegel gaat dan ook een mooie plek krijgen aan de muur, belooft hij. Naast een Delftsblauw bord van ‘De Heier’. “Dat bord ligt al weken in de keuken, door alle drukte ben ik er niet aan toegekomen om het op te hangen. Maar het komt goed, ik ga ze allebei een mooi plekje geven!”